Ημερίδα 10 Ιουνίου 2023

Ημερίδα 10 Ιουνίου 2023

Σεμινάριo: Καθ. Ali Darendeliler

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023

09:00 – 14:00 , Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός

 

Καθ. Ali Darendeliler

BDS, PhD, Dip. Orth., Certif. Orth., Priv. Doc., MRACDS (Ortho), FICD.

Ο Δρ Darendeliler είναι καθηγητής Ορθοδοντικής, επικεφαλής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και Διευθυντής του Τμήματος Ορθοδοντικής στο Οδοντιατρικό Νοσοκομείο του Σίδνεϋ. Έλαβε την οδοντιατρική του εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Γκάζι στην Τουρκία. Την πρώτη του εξειδίκευση στην ορθοδοντική την πήρε από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης της Ελβετίας και τη δεύτερη από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Έχει αναλάβει καθήκοντα επιστημονικού συνεργάτη και ερευνητή στην μεταπτυχιακή κλινική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, καθώς και ερευνητή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Έλαβε τα διακεκριμένα βραβεία «Service Award και Long Service» καθώς και το «R. Begg Award» από την Αυστραλιανή Εταιρεία Ορθοδοντικής. Έλαβε επίσης το βραβείο «Sheldon Friel Memorial Lecture, που αποτελεί την ύψιστη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ορθοδοντική Εταιρεία και βραβείο για τη σημαντική επιστημονική του προσφορά. Έδωσε διαλέξεις στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία. Εκτός από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, εργάζεται με μερική απασχόληση στα δύο ιδιωτικά του ιατρεία.

Ο καθηγητής Ali Darendeliler, ανήκει στους πρώτους 20 συγγραφείς με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσιεύσεων σε ορθοδοντικά περιοδικά την τελευταία δεκαετία. https://www.scielo.br/j/dpjo/a/MQD7Y8zdddBHc4pmj5wNt6x/?lang=en#

 

Διαχείριση τραύματος και αγκυλωμένων δοντιών στην Ορθοδοντική

Είναι πάντα δύσκολο να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις με αγκυλωμένα ή ελλείποντα δόντια λόγω τραύματος, όχι μόνο επειδή τα δόντια που λείπουν πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά διότι λόγω του τραύματος προκαλείται απώλεια οστικής μάζας και αυτό δυσχεραίνει τη διαχείρισή τους ιδιαίτερα σε νεαρούς ασθενείς. Η διαχείριση των περιπτώσεων τραύματος θα συζητηθεί από την άποψη του χρόνου θεραπείας, των τύπων θεραπείας και των δυνατοτήτων. Η αγκύλωση των πρόσθιων δοντιών σε πρώϊμες ηλικίες λόγω τραύματος είναι επίσης αρκετά συχνή και προκαλεί αισθητικά, λειτουργικά και προβλήματα διαχείρισης. Θα συζητηθεί ένα νέο πρωτόκολλο διάτασης του φατνιακού οστού των αγκυλωμένων άνω κεντρικών τομέων που εισήχθη πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Αντιμετώπιση Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας σε Ενήλικες και σε Παιδιά

Τα τελευταία χρόνια, είναι αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τις αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η ρινική συνεχής θετική πίεση αεραγωγών είναι μερικές φορές η θεραπεία εκλογής, αλλά η δυσκίνητη φύση της καθιστά την ανοχή και τη συμμόρφωση λιγότερο από τη βέλτιστη. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως στοματικές συσκευές που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές, αλλά πιο ανεκτές. Οι νάρθηκες προώθησης της κάτω γνάθου βρέθηκαν επιτυχείς στο 63% των ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η συσκευή σταθεροποίησης γλώσσας έδειξε επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διαχείριση της αποφρακτικής άπνοιας. Η συσκευή σταθεροποίησης γλώσσας ενδείκνυται περισσότερο σε νωδούς και ασθενείς με περιοδοντικά προβλήματα οι οποίοι δεν έχουν ή έχουν μειωμένη οδοντική στήριξη. Η ορθοπεδική θεραπεία των γνάθων στα παιδιά και ορθογναθική χειρουργική σε ενήλικες ασθενείς βοηθά στη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας. Ο Δρ Darendeliler θα παρουσιάσει τους διαφορετικούς τύπους συσκευών, την αποτελεσματικότητά τους, τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειές τους και την κλινική τους διαχείριση.

Επιταχυνόμενη κίνηση των δοντιών.

Χρειαζόμαστε εξωτερικές συσκευές για να ολοκληρώσουμε την ορθοδοντική θεραπεία πιο γρήγορα; Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ήταν ανέκαθεν μείζον στόχος. Οι παρατεταμένοι χρόνοι θεραπείας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο λευκών κηλίδων, απορρόφησης της ρίζας και δυσφορίας στον ασθενή. Πολλαπλές μέθοδοι έχουν επινοηθεί προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός της ορθοδοντικής μετακίνησης των δοντιών που μπορούν αποτελεσματικά να χωριστούν σε επεμβατικές και μη επεμβατικές τεχνικές. Έχει υποστηριχθεί ότι ορισμένες εξωτερικές συσκευές, όχι μόνο αυξάνουν τους ρυθμούς μετακίνησης των δοντιών και ως εκ τούτου μειώνουν τους χρόνους θεραπείας, αλλά και μειώνουν την ενόχληση κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Η πραγματικότητα πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς θα συζητηθεί με κλινικά και ερευνητικά δεδομένα.