Σεμινάριo Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022

Σεμινάριo Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΈΡΕΥΝΑΣ &

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΝΑΡΘΗΚΩΝ

Σεμινάριo: Αν. Καθ. Ewa Czochrowska & Δρ Δημήτριος Κωνσταντώνης,

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Αν. Καθ. Ewa Czochrowska & Δρ Δημήτριος Κωνσταντώνης

ΧΩΡΟΣ: Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός

Αν. Καθηγήτρια Ewa Czochrowska

Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Ολοκλήρωσε την μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στην ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας το 1997 και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνήτρια στο ορθοδοντικό τμήμα της Οδοντιατρικής σχολής του Όσλο μέχρι το 2002. Το 2003 της απονεμήθηκε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Όσλο για την έρευνά της στην αυτομεταμόσχευση δοντιών. Για τη δημοσίευση αυτή έλαβε το ορθοδοντικό βραβείο «Dewel» για το καλύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2002  στο AJODO. Το 2014 της απονεμήθηκε θέση από το Ιατρική Σχολή της Βαρσοβίας για την ορθοδοντική θεραπεία ασθενών με περιοδοντίτιδα.

Διετέλεσε πρόεδρος της EOS και φιλοξένησε το Συνέδριο του 2014 στη Βαρσοβία. Είναι Πρόεδρος της Πολωνικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, Γραμματέας της Angle Society της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ορθοδοντικών. Έχει διοργανώσει 2 διεθνή συνέδρια για τη μεταμόσχευση δοντιών το 2016 (Sopot, Πολωνία) και το 2018 (Ρότερνταμ, Ολλανδία). Έλαβε το διακεκριμένο βραβείο Teacher Award της EOS το 2020. Σήμερα είναι Αντιπρύτανης του αγγλόφωνου Τμήματος Οδοντιατρικής και εργάζεται στο Τμήμα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας από το 1997. Διατηρεί ιδιωτικό ορθοδοντικό ιατρείο στη Βαρσοβία.

Έχει συγγράψει 11 κεφάλαια βιβλίων και περισσότερα από 60 επιστημονικά άρθρα. Έχει δώσει διαλέξεις διεθνώς σχετικά με τη διεπιστημονική θεραπεία που σχετίζεται με την ορθοδοντική.

Αυτομεταμόσχευση αναπτυσσόμενων δοντιών στην καθημερινή ορθοδοντική πράξη

Η αυτομεταμόσχευση είναι μια καθιερωμένη διαδικασία για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή χάνονται. Η παρουσίαση θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό και την εκτέλεση της αυτομεταμόσχευσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τα αναπτυσσόμενα δόντια. Θα δοθεί η περιγραφή της τυποποιημένης χειρουργικής τεχνικής και των παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.

 

Δρ Δημήτριος Κωνσταντώνης , Ορθοδοντικός DDS, MS, PhD

Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας ΕΚΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Center for Advanced Dental Education του Saint Louis University των ΗΠΑ από το 1993 έως το 1996 όπου έλαβε τίτλο ειδίκευσης στην Ορθοδοντική και μεταπτυχιακό δίπλωμα «Master of Science in Orthodontics». Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθήνας ΕΚΠΑ με βασικό τομέα έρευνας τη Βιολογία Στόματος και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής ΕΚΠΑ και Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία και στο Saint Louis University των ΗΠΑ.  Έχει συμμετάσχει σε σειρά ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε  διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εργάζεται στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Αθήνα από το 1996  ενώ είναι πιστοποιημένος από το American Board of Orthodontics. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η βιολογική βάση της ορθοδοντικής μετακίνησης όπως η διερεύνηση των σηματοδοτικών μονοπατιών που υπό μηχανική διέγερση οδηγούν σε οστική αναδιαμόρφωση καθώς και η επίδραση της ορθοδοντικής θεραπείας με ή χωρίς εξαγωγές σε σειρά παραμέτρων που αφορούν σε μορφολογικά χαρακτηριστικά.

«Ψηφιακές εφαρμογές στην Ορθοδοντική: Που βρισκόμαστε»

Σήμερα, οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της ορθοδοντικής. Η περίοδος των επιφυλάξεων σχετικά με τη νέα τεχνολογία έχει μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί  και η ενσωμάτωση ψηφιακών μηχανισμών και αντίστοιχων λογισμικών έχει γίνει πράξη σε έναν μεγάλο αριθμό ορθοδοντικών ιατρείων. Ενδοστοματικοί σαρωτές, ειδικά λογισμικά επεξεργασίας ορθοδοντικών μετακινήσεων, εκτύπωση εκμαγείων, διαφανών ναρθήκων και πρόσφατα ορθοδοντικών αγκυλίων είναι πλέον στη διάθεση του κλινικού ορθοδοντικού.

Μεταλλικοί μηχανισμοί όπως αυτοί της διεύρυνσης της άνω γνάθου  μπορούν να σχεδιαστούν ψηφιακά και να εκτυπωθούν μέσω συστήματος sls (selective laser sintering). Περιστατικά αυξανόμενου βαθμού δυσκολίας θεραπεύονται πλέον με τη μέθοδο των διαφανών ναρθήκων η κατασκευή των οποίων μπορεί να γίνει τόσο σε εξειδικευμένα εργαστήρια όσο και στο ιατρείο.

Η ευκολία στον χειρισμό και η εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικών πόρων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία είναι αδιαμφισβήτητη. Πρόσφατες ερευνητικές αναφορές διαφωτίζουν αρκετά θέματα σχετικά με τη ψηφιακή ορθοδοντική. Παρόλα αυτά, η διερεύνηση της ποιότητας των θεραπευτικών αποτελεσμάτων μέσω κλιμάκων αντικειμενικής αξιολόγησης αλλά και η καταγραφή της  γνώμης και των εντυπώσεων των ασθενών κρίνεται επιτακτική. Το ψηφιακό μέλλον είναι ευρύ και προβλέπεται εντυπωσιακό.

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

08:30 – 09.00            Εγγραφές

09.00 – 10.00            «Ψηφιακές εφαρμογές στην Ορθοδοντική: Που βρισκόμαστε»- Δ. Κωνσταντώνης

10.00 - 10.50             «Αυτομεταμόσχευση  σε ασθενείς με αγενεσίες δοντιών - ενδείξεις και κατάλληλος χρόνος»  - E.Czochrowska

10.50 - 11.30             «Διαφορετικές επιλογές θεραπείας για τα έγκλειστα δόντια, συμπεριλαμβανομένης και της μεταμόσχευσης οστού»- E.Czochrowska

11.30 - 11.45             Συζήτηση      

11.45 - 12.15             Διάλειμμα*    

12.15 - 12.50             «Βασικές αρχές της αυτομεταμόσχευσης προγομφίων στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου» - E.Czochrowska

12.50 - 13.30             Συζήτηση

*  θα υπάρχει πρόσβαση στα ροφήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια του διαλλείματος