Ημερίδα 16.5.2018 Letizia Perillo

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΈΡΕΥΝΑΣ
Σάββατο, 19 Μαΐου 2018
ΤΟΠΟΣ: Ξενοδοχείο Royal Olympic
ΕΓΓΡΑΦΗ: Μέλη Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. Ελεύθερη είσοδος
Μη μέλη 40€
ΘΕΜΑ: «Από το Α έως το Ω της ορθοδοντικής»

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Καθ. Letizia Perillo
ΘΕΜΑ: «Ανωμαλίες ΙΙΙ τάξης: Το σκεπτικό της πρώιμης αντιμετώπισης»
«Ανωμαλίες ΙΙ τάξης: Μια λειτουργική προσέγγιση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα »

Βιογραφικό Σημείωμα
Είναι Καθηγήτρια, διευθύντρια του ορθοδοντικού μεταπτυχιακού προγράμματος, επικεφαλής του ορθοδοντικού τμήματος, υπεύθυνη προγράμματος του 4ου,5ου και 6ου έτους του προπτυχιακού Οδοντιατρικής και Προσθετικής καθώς και καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο τμήμα Ιατρικής και Χειρουργικής του University of Campania «Luigi Vanvitelli», στη Νάπολη. Επίσης, είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια της Αλαμπάμα, Η.Π.Α. και Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος.
Είναι μέλος των WFO, AAO, EHASO, EOS, SIDO και CH Tweed Foundation, όπου επίσης εργάζεται ως συνεργάτης στην κλινική. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ιταλικής Ορθοδοντικής Εταιρείας (SIDO), όπου διατελεί ως πρόεδρος έως το 2021. Ακόμη, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών ορθοδοντικών και οδοντιατρικών περιοδικών.
Η καθ. Perillo έχει συγγράψει ή συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις και 8 συγγράμματα. Είναι συχνή ομιλήτρια σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει λάβει διάφορα βραβεία και επαίνους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πρώϊμη θεραπεία, θεραπεία χωρίς εξαγωγές, σχιστίες, οδοντοσκελετική ορθοπεδική και γενετική.

Περίληψη
Ανωμαλίες ΙΙ τάξης: Μια λειτουργική προσέγγιση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Μια από τις πιο καυτές αντιπαραθέσεις στην ορθοδοντική είναι ο ρόλος της πρώϊμης αντιμετώπισης ανωμαλιών δεύτερης τάξης. Οδοντο-σκελετικες ανωμαλίες σύγκλεισης λόγω υπολειπόμενης κάτω γνάθου είναι πολύ συχνές στην ορθοδοντική. Έτσι, συχνά ενδείκνυται θεραπεία προώθησης της κάτω γνάθου. Μια τέτοια θεραπεία αποτελεί και το Frankel 2 (FR-2), που προτάθηκε το 1960 από τον Fränkel για τη διορθωση της λειτουργίας των περιστοματικών μυών. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται οτι το FR-2 θεραπεύει τη δεύτερης τάξης ανωμαλία σύγκλεισης. Παρ' ολα αυτά, κάποιες μελέτες αναφέρουν αυξηση της κάτω γνάθου, άλλες περιορισμό της αύξησης της άνω γνάθου και οδοντικές μεταβολές. Η παρουσίαση στοχεύει να δείξει την σταθερότητα των αλλαγών που έγιναν με το μηχανισμό FR-2 μετά απο 20ετη επανέλεγχο, και θα επικεντρωθεί κυρίως στη σημασία της διαφορικής διάγνωσης στη θεραπεία των ανωμαλιών δεύτερης τάξης.

Ανωμαλίες ΙΙΙ τάξης: Το σκεπτικό της πρώϊμης αντιμετώπισης:
Οι οδοντοσκελετικές δυσαρμονίες τρίτης τάξης σε παιδιά παραμένουν μία από τις ιδιαίτερες προκλήσεις στην ορθοδοντική. Η τρίτη τάξη περιλαμβάνει δυσαρμονία του μέσου και κάτω τριτημόριου του προσώπου, με συμμετοχή της κρανιακής βάσης σε κάποιες περιπτώσεις, που χαρακτηρίζεται από αρνητική οριζόντια πρόταξη και κοίλο προφίλ, αναπτύσσοντας δυσμορφίες στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η πρώϊμη θεραπεία ασθενών που αναπτύσσονται, συζητάται ευρέως στην βιβλιογραφία, κυρίως λόγω της ασάφειας της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των αποτελεσμάτων. Αρκετές θεραπευτικές εναλλακτικές έχουν αναπτυχθεί για την θεραπεία οδοντοσκελετικών δυσαρμονιών τρίτης τάξης σε πρώιμο στάδιο. Αυτή η κλινική παρουσίαση θα εστιάσει στο SEC III protocol, που αποτελείται από νάρθηκες, διαγναθικά ελαστικά τρίτης τάξης και επιγναθίδας.
Θα αναλυθούν η αποτελεσματικότητα και τα πλεονεκτήματα της πρώϊμης θεραπείας των αναπτυσσόμενων ανωμαλιών σύγκλεισης τρίτης τάξης, καθώς και η σημασία της ιδανικού χρόνου έναρξης.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Επικ. καθ. Ίλεια Ρούσσου
ΘΕΜΑ: «Οι κρανιογναθικές διαταραχές στο ορθοδοντικό ιατρείο»

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ίλεια Ρούσσου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ. Πήρε το πτυχίο Οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Προσθετική (Prosthodontics) στο Πανεπιστήμιο Temple, USA και στον Στοματοπροσωπικό Πόνο (Orofacial Pain) στο Kentucky University, USA. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ΕΚΠΑ.
Τα ερευνητικά ενδιαφερόντα της αποτελούν οι κρανιογναθικές διαταραχές και οι συγκλεισιακές διαταραχές, ο βρυγμός και η αλληλεπίδραση τους στο στοματογναθικό σύστημα.
Η Ίλεια Ρούσσου πραγματοποιεί ομιλίες και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε θέματα Γναθοπροσωπικού Πόνου διάγνωσης των διαταραχών αυτών και θεραπείας τους, ολικές προσθετικές αποκαταστάσεις, σύγκλειση και διαταραχές αυτής.
Είναι μελός πολλών επιστημονικών εταιριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, και ICD region για Ελλάδα και Κύπρο.
Εκτός από την πανεπιστημιακή της σταδιοδρομία, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο που εξειδικεύεται στην Προσθετική και στην αντιμετώπιση όλων των μορφών Γναθοπροσωπικού Πόνου.

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Ιωάννα Μιχαλοπούλου
ΘΕΜΑ: «Νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)- ΕΕ 2016/678: Πως επηρεάζεται πρακτικά ο χώρος της υγείας;»

Βιογραφικό Σημείωμα
H Ιωάννα Μιχαλοπούλου είναι Διαχειρίστρια/Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Michalopoulou & Associates Lawgroup». Η εργασία της σε πολύπλοκα νομικά ζητήματα πολυεθνικών επιχειρήσεων με δραστηριότητα στον ευρύτερο τομέα της Υγείας καθώς και η θέση της ως Υπεύθυνη Νομική Σύμβουλος των εταιρειών αυτών για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, την κατατάσσουν μεταξύ των Ελλήνων νομικών με διεθνή έκθεση και εμπειρία πάνω στο Δίκαιο της Υγείας, του Φαρμάκου και του Ιατρικού Αναλωσίμου.
Οι τομείς εξειδίκευσής της περιλαμβάνουν: ζητήματα Συμμόρφωσης, Εταιρικής Διακυβέρνησης, Δικαίου του Ανταγωνισμού, Συγχωνεύσεων και Εξαγορών, Δημοσίων Προμηθειών, Κλινικών Δοκιμών, Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Προστασίας Δεδομένων πάντα σε ό,τι αφορά το χώρο της Υγείας, του Φαρμάκου και του Ιατρικού Αναλωσίμου.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ιωάννης Τσολάκης
ΘΕΜΑ: «Ο Ορθοδοντικός και το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο»

Βιογραφικό Σημείωμα
Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Comenius University στη Bratislava το 2012 λαμβάνοντας το πτυχίο του Χειρουργού Οδοντίατρου (DMD). Ειδικεύθηκε στην Ορθοδοντική στο Case Western Reserve University στο Cleveland, ΗΠΑ όπου και αποφοίτησε το 2016 λαμβάνοντας Master of Science in Dentistry (MSD) και Certificate in Orthodontics (Dipl Ortho). Με τη περάτωση των σπουδών του βραβεύτηκε με το Stanford Neuger Award for Clinical Excellence από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Πήρε μέρος στις εξετάσεις του American Board of Orthodontics στις οποίες πέτυχε λαμβάνοντας βαθμολογία που τον κατέταξε στο 1% των υψηλότερων βαθμολογιών απο όλους τους διαγωνιζόμενους της Αμερικής και του Καναδά. Εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «When static meets dynamic: Comparing CBCT and Acoustic reflection for airway analysis» με επιβλέποντα τον J. Martin Palomo, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Orthodontics. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αύξηση και την ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος αλλά και τη ψηφιακή υπολογιστική ακτινογραφική απεικόνιση. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών (Α.Α.Ο.), της Παγκόσμιας Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας (W.F.O.) και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών.

Περίληψη
Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία τόσο σωματική όσο και ψυχική. Για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (9-11%) η αφύπνιση συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, υπνηλίας, πονοκεφάλους και κακοδιαθεσίας. Η συχνότερη αιτία πρόκλησης των παραπάνω συμπτωμάτων είναι το σύνδρομο απνοιών κατά τον ύπνο. Το σύνδρομο αυτό είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πλήρους ή μερικής απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγούν σε διακοπή (άπνοια) ή σημαντική ελάττωση (υπόπνοια) της ροής του αναπνεόμενου αέρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, δυστυχώς δε το γνωρίζουν, κατ’ αυτό το τρόπο έχουν κακή ποιότητα ζωής και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Σκοπός της παρουσίασης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση για το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο και πώς ο οδοντίατρος μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση του.
Η πολυπαραμετρική μελέτη ύπνου θεωρείται η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση των απνειών. Οι μέθοδοι για τη μέτρηση του όγκου της αναπνευστικής οδού του συνδρόμου της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο μπορεί να είναι η ρινοσκόπηση, η φαρυγγοσκόπηση, η φλουοροσκόπηση, η αξονική τομογραφία, η ακουστική ρινομετρία, η ακουστική φαρυγγομετρία καθώς και η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης.
Σύγχρονες μελέτες ανέδειξαν ότι διαγνωστικά μέσα που για διάφορους λόγους χρησιμοποιεί ο ορθοδοντικός (αξονικές τομογραφίες κωνικής δέσμης) μπορούν να μετρήσουν τον όγκο, καθώς και το ελάχιστο εμβαδόν διατομής της αναπνευστικής οδού εξίσου καλά με διαγνωστικά μέσα που εξειδικεύονται στις μετρήσεις αυτές.
Ο ορθοδοντικός είναι ο γιατρός που έρχεται σε επαφή με ασθενείς όλων των ηλικιών και γι’ αυτό το λόγο μπορεί έγκαιρα να συμβάλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου της αποφρακτικής άπνοιας.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Κωνσταντίνος Τσολάκης
ΘΕΜΑ: «Διεύρυνση της άνω γνάθου σε ενήλικες: είναι δυνατή; και αν ναι πως και γιατί;»

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Κωνσταντίνος Ι. Τσολάκης αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνεχεία φοίτησε στο C.W.R.U. (U.S.A.) όπου απέκτησε ειδικότητα στην ορθοδοντική και τους τίτλους Master of Science in Dentistry & Postodoctoral in Orthodontics και διακρίθηκε για την έρευνα του κατά την διάρκεια των σπουδών του. Από το 1992 έως και σήμερα ασκεί την Ορθοδονιτκή στη Λάρισα.

Περίληψη
Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ενηλίκων ασθενών που ευαισθητοποιημένοι από αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα επιζητούν ορθοδοντική θεραπεία. Σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών αυτών παρατηρείται ανεπάρκεια της άνω γνάθου σε εγκάρσιο επίπεδο και το σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει διεύρυνση του άνω οδοντικού τόξου. Άραγε είναι δυνατή η διεύρυνση της άνω γνάθου σε ενήλικες;
Ερευνητικά αποτελέσματα σε αρουραίους, που υπέστησαν πειραματική αναχαίτιση της αύξησης της άνω γνάθου κατά το εγκάρσιο επίπεδο, έδειξαν ότι μετά την αφαίρεση του ανασταλτικού παράγοντα, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση προς το φυσιολογικό, με την εναπόθεση οστού στο φατνιακό οστούν και όχι στην μέση υπερώια ραφή όπως αναμενόταν. Το γεγονός ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε αναδόμηση (remodeling) του φατνιακού οστού και όχι στη διεύρυνση της μέσης υπερώιας ραφής, ακόμη και σε αρουραίους παρά την ύπαρξη χόνδρου στη μέση υπερώια ραφή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αναδεικνύει τη σημασία και τη προσαρμοστικότητα του φατνιακού οστού που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν όταν καταστρώνουμε τα σχέδια θεραπείας μας. Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την χρήση αργής διεύρυνσης της άνω γνάθου (slow palatal expansion) ακόμη και σε ενήλικες ασθενείς μιας που η αύξηση παρατηρήθηκε στο φατνιακό οστό και όχι στη μέση υπερώια ραφή. Κλινικά περιστατικά διεύρυνσης της άνω γνάθου σε ενήλικες βασισμένα στα ανωτέρω αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ελένη Μανουσάκη – Βασίλειος Σταθόπουλος
ΘΕΜΑ: «Τί είναι νόμιμο & τί εργονομικό στο σχεδιασμό σύγχρονων ορθοδοντικών ιατρείων;»

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ελένη Μανουσάκη αποφοίτησε το 1992 από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο λαμβάνοντας το πτυχίο του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
Η διπλωματική της εργασία τιμήθηκε με έπαινο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει εργασία στα:
• αρχιτεκτονικό γραφείο Shore,Tilbe, Irwin & partners επί εξάμηνο, στο Τορόντο του Καναδά,
• αρχιτεκτονικό γραφείο Αδελφών Μπίρη κατά τα έτη 1987-1990 και
• αρχιτεκτονικό γραφείο Κάπα ΕΠΕ κατά τα έτη 1981-1989.
Επι διετία, δίδαξε γραμμικό σχέδιο, σε υποψήφιους μαθητές στην αρχιτεκτονική σχολή, στο φροντιστήριο «Εκπαίδευση», στο Μαρούσι.
Ξεκινώντας από το σχεδιασμό του ορθοδοντικού ιατρείου του συζύγου της ανάπτυξε ειδίκευση στον σχεδιασμό ιατρικών χωρών. Έχει σχεδιάσει σειρά ιατρείων στην Ελλάδα και Κύπρο. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε Οδοντιατρικά και Ορθοδοντικά, συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει σχεδιασμό σύγχρονων ορθοδοντικών, παιδοδοντίατρικων ιατρείων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει σχετικά άρθρα ενώ είναι συν-συγγραφέας του κεφαλαίου με τίτλο:
«ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ»,
που διδάσκεται στους τεταρτοετείς φοιτητές οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ.
Η εμπειρία της επεκτείνεται σε όλους τους τομείς των σχεδιασμών, τις μελέτες και τις ανακαινίσεις, σε κτίρια γραφείων, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ιατρείων, δικηγορικών γραφείων. Στον κατασκευαστικό τομέα αναλαμβάνει εργολαβικά την εφαρμογή των μελετών.

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Βασίλειος Σταθόπουλος, αποφοίτησε τον Ιανουάριο 1985 από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Απέκτησε το δίπλωμα της Ορθοδοντικής ειδικότητας & Master το 1987, από το Πανεπιστήμιο Pacific των Η.Π.Α.
Έχει διατελέσει άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Ορθοδοντικής του Ε.Κ.Π.Α. (1991 - 2003). Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες για επιστημονικά & επαγγελματικά θέματα σε Ελληνικά & Ευρωπαϊκά συνέδρια (1990 - 2018).
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Α.Υ (1.2013–3.2015) & του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. (8.2014 – 3.2015)
Μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθήνας (1990 - 1993 & 2011 - σήμερα)
Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (2012 - 2015)
Εκλέκτορας της Γ.Σ. της Ε.Ο.Ο. (1996 – 2018)
Διαμερισματικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1990 - 1994)
Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. της επιστημονικής Εταιρείας Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. έχοντας θητεύσει σε όλες τις θέσεις του Δ.Σ. της (1992 - σήμερα)
Στα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνονται η διαχείριση και η προβολή του σύγχρονου οδοντιατρείου καθώς και η ενασχόληση σε φορολογικά, εργασιακά, & ασφαλιστικά θέματα.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Από το Α έως το Ω της ορθοδοντικής»
8.30-9.00 Εγγραφές
9.00-9.00 Χαιρετισμοί
9.10-9.55 Καθ. Letizia Perrilo - Ανωμαλίες ΙΙΙ τάξης: Το σκεπτικό της πρώιμης αντιμετώπισης
9.55-10.40 Καθ. Letizia Perrilo - Ανωμαλίες ΙΙ τάξης: Μια λειτουργική προσέγγιση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
10.40-11.00 Ιωάννα Μιχαλοπούλου - Νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)- ΕΕ 2016/678: Πως επηρεάζεται πρακτικά ο χώρος της υγείας;
11.00-11.30 Διάλειμμα για καφέ
11.30-12.15 Επικ. καθ. Ίλεια Ρούσσου – Οι κρανιογναθικές διαταραχές στο ορθοδοντικό ιατρείο
12.15-12.35 Ιωάννης Τσολάκης - Ο Ορθοδοντικός και το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο
12.35 – 12.55 Κωνσταντίνος Τσολάκης - Διεύρυνση της άνω γνάθου σε ενήλικες: είναι δυνατή; και αν ναι πως και γιατί;
12.55-13.20 Ελένη Μανουσάκη- Βασίλειος Σταθόπουλος – Τί είναι νόμιμο & τί εργονομικό στο σχεδιασμό σύγχρονων ορθοδοντικών ιατρείων;
13.20- Συζήτηση