Αρχική arrow 2013 arrow 9 Φεβρουαρίου 2013: Σεμινάριο Δρ Ίλ. Ρούσσου, Δρ Γ. Γούμενου & Δρ Χ. Λάσπου

9 Φεβρουαρίου 2013: Σεμινάριο Δρ Ίλ. Ρούσσου, Δρ Γ. Γούμενου & Δρ Χ. Λάσπου

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΈΡΕΥΝΑΣ
Ημερίδα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΜΑ: «Κροταφογναθικές διαταραχές & περιοδοντολογικά προβλήματα στην Ορθοδοντική»
ΤΟΠΟΣ: Ξενοδοχείο «Στράτος Βασιλικός», Μιχαλακοπούλου 114

ΕΓΓΡΑΦΗ: Ελεύθερη Είσοδος

Ομιλήτρια: Δρ ΄Ιλεια Ρούσσου, Λέκτορας του Ε.Κ.Π.Α.

Η ημερίδα είναι ευγενική χορηγία της UNIDENT - Κων. Τζιβελέκας

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ίλεια Ρούσσου είναι Λέκτορας Προσθετικής στο ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Προσθετική στο Temple University, USA και στον Γναθοπροσωπικό Πόνο στο University of Kentucky, USA.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της σχετίζονται με την μελέτη και θεραπεία όλων των μορφών στοματοπροσωπικού πόνου, και ιδιαίτερα με την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχουν στην ισορροπία του στοματογναθικού συστήματος. Η σύγκλειση αλλά και θεραπεία με εκτεταμένες αποκαταστάσεις που επηρεάζουν την τρισδιάστατη σχέση της κάτω γνάθου, αποτελούν συχνά θέματα ομιλιών και σεμιναρίων της.
Η Ίλεια Ρούσσου αρθρογραφεί και δίνει ομιλίες και σεμινάρια στα παραπάνω θέματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συχνά ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.
Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο που ασχολείται αποκλειστικά με όλα τα φάσματα της οδοντικής προσθετικής καθώς και με την θεραπεία περιστατικών γναθοπροσωπικού πόνου.
Θέμα: «Κρανιογναθικές διαταραχές & Ορθοδοντική. Υπάρχει συσχέτιση;»
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως οι κρανιογναθικές διαταραχές του στοματογναθικού συστήματος στον γενικό πληθυσμό είναι συχνές. Ακόμα και σε παιδιά και εφήβους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλά. Η σύγκλειση επηρεάζει την ισορροπία του στοματογναθικού συστήματος και αποτελεί και έναν από τους αιτιολογικούς παράγοντες των κρανιογναθικών διαταραχών. Επομένως η ορθοδοντική όπως και οποιαδήποτε οδοντιατρική παρέμβαση που μπορεί να τροποποιήσει την συγκλεισιακή σχέση των φραγμών θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη συμπτωμάτων πόνου και δυσλειτουργίας.
Μερικοί συγγραφείς προτείνουν πως συγκεκριμένες ορθοδοντικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν ενδοαρθρικές διαταραχές. Επίσης δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που προτείνουν πως ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει κάποιες κρανιογναθικές διαταραχές. Ακόμα δεν είναι σπάνια τα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται σημεία και συμπτώματα δυσλειτουργίας κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Τέλος κάποιες φορές μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας οι ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο παραπονούμενοι γι' αλλαγή της σύγκλεισης και του ορθοδοντικού αποτελέσματος που είχε επιτευχθεί.
Στην ομιλία αυτή θα διερευνηθούν όλοι οι παραπάνω κλινικοί προβληματισμοί καθώς θα εξεταστεί η συσχέτιση ορθοδοντικής και κρανιογναθικών διαταραχών. Παράλληλα θα δοθούν στον ορθοδοντικό κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών.

Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Γούμενος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό Σημείωμα
Απεφοίτησε το 1982 από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1988 από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1990 απέκτησε την ειδικότητα της Περιοδοντολογίας από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και το 1991 το Masters of Science από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1996 απέκτησε το Δίπλωμα του American Board of Periodontology και το 1997 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σήμερα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tufts, Βοστώνης και επισκέπτης Καθηγητής του Universidad International Catalunya, Βαρκελώνης. Ανήκει στο Ελληνικό διδακτικό προσωπικό του gIDE (global Institute of Dental Education).
Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια ως ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Περιοδοντολόγων.
Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα από το 1993 ασχολούμενος αποκλειστικά με την Περιοδοντολογία και την τοποθέτηση οστεοενσωματουμένων εμφυτευμάτων.
Θέμα: «Καινοτομίες στην περιοδοντική θεραπεία του Ορθοδοντικού ασθενή»
Οι νεώτερες εξελίξεις στο χώρο της Περιοδοντολογίας προσφέρουν τη δυνατότητα για διεύρυνση του φάσματος των θεραπευτικών τεχνικών με στόχο τη βελτίωση και τη προβλεψιμότητα των αποτελεσμάτων του ορθοδοντικού ασθενή. Στόχος είναι πάντοτε η εφαρμογή τεχνικών ελάχιστης παρέμβασης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση της μεγέθυνσης (magnification) στη ρουτίνα της διάγνωσης και της θεραπείας, καθώς και τη χρησιμοποίηση εργαλείων και υλικών μικροχειρουργικής για την αντιμετώπιση των περιοδοντικών προβλημάτων.

Οι βασικοί άξονες συμβολής της σύγχρονης περιοδοντικής θεραπείας είναι:
1. Oι περισσότερο ατραυματικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της φλεγμονής με νέα μέσα, τόσο στη διάρκεια της ενεργού ορθοδοντικής θεραπείας, όσο και μετά το πέρας της
2. Oι δυνατότητες για οστική ανάπλαση με νέα υλικά και τεχνικές
3. Oι βελτιωμένες τεχνικές ουλοβλεννογόνιας και αισθητικής χειρουργικής που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των μαλακών ιστών μετα το πέρας της ορθοδοντικής
4. H αυξανόμενη χρησιμοποίηση των οδοντικών εμφυτευμάτων έχοντας σήμερα κατανοήσει πολλές λεπτομέρειες γύρω απο τη βιολογία των περιεμφυτευματικών ιστών

Η ομιλία έχει ως στόχο την παρουσίαση των καινοτομιών της περιοδοντικής θεραπείας προσαρμοσμένες στον ορθοδοντικό ασθενή και τη κριτική τους αξιολόγηση βασιζόμενη στην τεκμηρίωση και την κλινική εμπειρία του εισηγητή.


Ομιλητής: Δρ Χριστόδουλος Π. Λάσπος DDS, MDS Ορθοδοντικός
Ειδικός στα Άτομα με Δυσμορφίες Προσώπου

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Χριστόδουλος Λάσπος αποφοίτησε από την οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας το 1995. Στην συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο τμήμα της ορθοδοντικής στο Eastman Dental Center, University of Rochester, New York. Η έρευνα του εστιάστηκε στα άτομα με κροταφογναθική δυσλειτουργία και στις ασυμμετρίες προσώπου σε άτομα με ετερόπλευρες σχιστίες χείλους και υπερώας. Ειδικεύτηκε στην ορθοδοντική στο College of Dentistry, University of Tennessee, Memphis.(Master of Dental Science). Στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε άτομα με δυσμορφίες προσώπου στο University of Texas, Southwestern Medical Center στο Dallas (Craniofacial Orthodontic Fellowship). Ασκεί αποκλειστικά ορθοδοντική με έμφαση στις θεραπείες ατόμων με κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες. Είναι ο ιδρυτής του Κυπριακού Κέντρου Σχιστιών και Δυσμορφιών του Προσώπου, και συνεργάτης στο Ελληνικό Κρανιοπροσωπικό Κέντρο. Είναι Active Member στο Angle Society of Europe. Είναι μέλος της Αμερικάνικης Εταιρείας Ορθοδοντικών, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ορθοδοντικών, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ορθοδοντικών, της Αμερικάνικης Εταιρείας Σχιστιών και Κρανιοπροσωπικών Ανωμαλιών, και του Tweed Foundation For Orthodontic Research. Είναι Πρώην Πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε Ελληνικά Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά επιστημονικά περιοδικά, και έχει κάνει διαλέξεις σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με την Μαρία και έχουν δύο κόρες την Έλλη και την Βασιλική.
Θέμα: «Το διοδικό Laser στο ορθοδοντικό ιατρείο»
Το διοδικό λέϊζερ είναι σχετικά καινούργιο εργαλείο στα χέρια των ορθοδοντικών. Έχει μήκος κύματος ιδανικό να κόβει με ακρίβεια τους μαλακούς ιστούς, καθότι απορροφάται από την αιμογλοβίνη και την μελανίνη των ιστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην δημιουργία ιδανικού περιγράμματος των ούλων ειδικά μετά την ορθοδοντική θεραπεία, στην εκτομή του χαλινού, στην ουλοπλαστική υπερτροφικών ούλων και στην αποκάλυψη εγκλείστων κυνοδόντων και άλλων δοντιών.
Η παρουσίαση θα εστιάσει στην χρήση του διοδικού λέϊζερ στην ορθοδοντική. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν περιστατικά όπως, ουλοπλαστική υπερτροφικών ούλων, δημιουργία σωστού περιγράμματος ούλων στην αισθητική ζώνη μετά από ορθοδοντική θεραπεία, και αποκάλυψη εγκλείστων με μαλακά μόρια δοντιών. Χρησιμοποιείται πάντα τοπικό αναισθητικό για καλύτερη άνεση του ασθενή, με ισχύ γύρω στα 2,5W.
Το διοδικό λέϊζερ είναι εύκολο στη χρήση, με σχετικά χαμηλό κόστος. Προσφέρει τα μέγιστα σε αρκετούς ασθενείς, όπου ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί, και δίνει στον ορθοδοντικό ένα εργαλείο το οποίο τον βοηθά να πετύχει καλύτερα ορθοδοντικά αποτελέσματα.

 

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

08:00- 09:15 Γενική Συνέλευση Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. & αρχαιρεσίες

09:15-10:30 Ίλεια Ρούσσου

10:30-11:00 Χριστόδουλος Λάσπος

11:45-12:15 Διάλειμμα καφέ

12:1500-13:15 Γιώργος Γούμενος

 

sectionimg

ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2017 1986

Σύνδεση Χρήστη