Αρχική arrow 2009 arrow 21 Μαρτίου 2009: Πολυθεματική Ημερίδα

21 Μαρτίου 2009: Πολυθεματική Ημερίδα

Έχει γραφτεί από ΕΟΓΜΕ
Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος 2009

Πανοραμική άποψη
αίθουσας σεμιναρίου
Πανοραμική άποψη
αίθουσας σεμιναρίου

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΈΡΕΥΝΑΣ
Πολυθεματική ημερίδα εαρινής συνόδου
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Rita Bauer, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Κωνσταντίνος Φιλιππαίος, Ευάγγελος Αλεξανδρόπουλος, Δρ Νίκος Κατσικέρης, Ευθυμία Μπάσδρα, Ιωάννης Τζούτζας, Παναγιώτης Χρίστου, Σπυρίδων Σιλβέστρος, Ειρήνη Γεωργίου, Σωτηρία Γκιζάνη, Νικόλαος Γκαντίδης
ΤΟΠΟΣ: Ξενοδοχείο "Στράτος Βασιλικός", Μιχαλακοπούλου 114, Αθήνα
ΕΙΣΟΔΟΣ:

ΕΙΣΟΔΟΣ
Εισηγήσεις Πρακτικά Σεμινάρια 1 ή 2***
Μέλος Ε.Ο.Γ.Μ.Ε. & M.O.I.P. 20 € 250 €
Φοιτητές** 10 € 250 €
Μη μέλος 40 € 320 €

* Η ιδιότητα μέλους M.O.I.P. θα αποδεικνύεται με γραπτή βεβαίωση από την Ορθοδοντική Εταιρεία στην οποία είναι ενεργό μέλος.
** Η φοιτητική ιδιότητα θα αποδεικνύεται με βεβαίωση του Διευθυντή μεταπτυχιακού προγράμματος.
***Συμμετοχή κατ' ανώτατο 12 ατόμων περιλαμβάνει τις εισηγήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας συμμετοχής στα πρακτικά σεμινάρια με την ημερομηνία κατάθεσης της εγγραφής στον εταιρικό λογαριασμό στην ALPHA Τράπεζα: 104-002002-014369.

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Rita Bauer
Τα τελευταία 25 χρόνια η Rita Bauer εξασφαλίζει φωτογραφικό υλικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ διδάσκει κλινική φωτογραφία, τεχνικές παρουσίασης με PowerPoint καθώς και ψηφιακή τεχνολογία σε ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που δίνει κάθε χρόνο στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ορθοδοντικής στα Πανεπιστήμια Baylor, St. Louis & Toronto συμβάλλουν στην τήρηση ενός φωτογραφικού αρχείου εξαιρετικής ποιότητας στα Τμήματα Ορθοδοντικής των παραπάνω πανεπιστημίων. Έχει δώσει περισσότερες από 700 παρουσιάσεις και πρακτικά σεμινάρια στη ψηφιακή φωτογραφία και θεωρείται αυθεντία στην ενσωμάτωση της χρήσης της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Στόχος της είναι να απλοποιήσει την ψηφιακή φωτογραφία για τον ορθοδοντικό και το προσωπικό του ιατρείου, ώστε από ανασφαλείς και άπειροι φωτογράφοι να μετατραπούν σε ενθουσιώδεις και ικανούς χρήστες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Είναι τιμητικό μέλος ως Fellow στο International College of Dental Surgeons και στο Omicron Kappa Upsilon Honour Dental Society

Ψηφιακή Φωτογραφία για τον Ορθοδοντικό Ασθενή: Η λήψη του Τέλειου Χαμόγελου!
Η τυποποιημένη φωτογράφηση στην Οδοντιατρική αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εκπόνηση του σχεδίου θεραπείας και την εξασφάλιση αξιόπιστου αρχείου.
Έχετε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και δεν γνωρίζετε πώς να την χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά? Ελάτε να αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά της τεχνολογίας και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αυτού του τόσου ειδικού πεδίου της κλινικής φωτογραφίας. Η Rita Bauer θα σας μάθει τεχνικές για να βγάζετε καταπληκτικές φωτογραφίες με τη χρήση καθρεπτών και θα σας δείξει πόσο εύκολο είναι να ενσωματώσετε την ψηφιακή φωτογραφία στο ιατρείο σας. Θα μάθετε:
• Να χρησιμοποιείτε τη ψηφιακή φωτογραφία στην οδοντιατρική πράξη
• Να ρυθμίζετε τη φωτογραφική μηχανή για οδοντιατρική φωτογραφία
•Τεχνικές για τυποποίηση φωτογράφησης ασθενών με τη χρήση καθρεπτών, παρειοκατόχων και άλλων υποβοηθημάτων
•Τεχνικές λήψης πορτρέτου για μάρκετινγκ-δώστε στον ασθενή τη φωτογραφία που επιθυμεί να έχει
•Να επικοινωνείτε μέσω της ψηφιακής εικόνας με άλλους συναδέλφους και με τον ασθενή

Πρακτικό σεμινάριο 1 με Φωτογραφική μηχανή Single Lens Reflex
Διάρκεια 2 ώρες
Έχετε την καλύτερη φωτογραφική μηχανή χωρίς να έχετε την αντίστοιχη ποιότητα; Σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο θα μάθετε:
• να ρυθμίζετε τη μηχανή για οδοντιατρική φωτογραφία ρυθμίζοντας την έκθεση και την αναλογία μεγέθυνσης
• να δουλεύετε ομαδικά. χρησιμοποιώντας τυποποιημένες συνθήκες λήψης, καθρέφτες και παρειοκάτοχα, φωτογραφίζοντας ο ένας τον άλλον για άμεση αξιολόγηση

Πρακτικό σεμινάριο 1 με Φωτογραφική μηχανή High end amateur
Διάρκεια 2 ώρες
Οι μικρές ψηφιακές μηχανές είναι εύκολες στη χρήση, αλλά πολύ λίγα μοντέλα παράγουν φωτογραφίες καλής ποιότητας. Κάθε μηχανή απαιτεί συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να αποφευχθούν παραμορφώσεις και ανεπιθύμητες σκιάσεις. Σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο θα μάθετε:
• να ρυθμίζετε τη μηχανή για οδοντιατρική φωτογραφία ρυθμίζοντας την έκθεση και την αναλογία μεγέθυνσης (Exposure to Μagnification Ratio)
• να δουλεύετε ομαδικά Θα φωτογραφίσετε επιτόπου ο ένας τον άλλον με σταθερές συνθήκες λήψης και με τη βοήθεια καθρεφτών και παρειοκατόχων. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν για περαιτέρω βελτίωση

Απαιτήσεις συμμετοχής στα πρακτικά σεμινάρια
• Θα υπάρχουν κάποιες φωτογραφικές μηχανές διαθέσιμες. Παρακαλούνται όμως οι συμμετέχοντες να φέρουν το δικό τους φωτογραφικό εξοπλισμό με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες και οδηγίες χρήσης της μηχανής τους
• καθρέπτες ενδοστοματικής λήψης και παρειοκάτοχα
Παρακαλούμε ενημερώστε μας κατά την εγγραφή σας για το δικό σας φωτογραφικό σύστημα: Μοντέλο μηχανής, φακό, σύστημα φλάς

Τα έξοδα συμμετοχής στο πρακτικό σεμινάριο περιλαμβάνει:
• Ελεύθερη είσοδο στις εισηγήσεις
• Υλικό σεμιναρίου (Τσάντα συνεδρίου, κ.λ.π.)
• Μεσημβρινό γεύμα & καφέ στα διαλείμματα
• Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.A.

Ο Δρ Χαλαζωνίτης απεφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο Tufts, από όπου απέκτησε και το πτυχίο MSc. Το 1994 έγινε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2002 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2009 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής. Από το 1987 εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια. Έχει αναπτύξει το κεφαλομετρικό λογισμικό Viewbox και είναι αναπληρωτής συντάκτης του A.J.O.D.O. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν κεφαλομετρία, μορφομετρία, εφαρμογές τρισδιάστατης απεικόνισης και αισθητική του προσώπου.
Λογισμικό κεφαλομετρικής ανάλυσης Viewbox

Το λογισμικό Viewbox έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για ανάλυση κεφαλομετρικών ακτινογραφιών, αλλά έχει τη δυνατότητα υπολογισμού γραμμικών και γωνιακών μετρήσεων επί οποιουδήποτε διαγνωστικού ή ερευνητικού στοιχείου που μπορεί να εισαχθεί σε ψηφιακή μορφή στον Η/Υ. Θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες κεφαλομετρικής ανάλυσης, αλληλεπίθεσης, χειρουργικής προσομοίωσης και μορφοποίησης φωτογραφιών (πρόβλεψη θεραπείας). Η νέα έκδοση του προγράμματος επιτρέπει την απεικόνιση αξονικών τομογραφιών, ώστε είναι πλέον εφικτή η τρισδιάστατη επισκόπηση και ανάλυση του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος από τον κλινικό Ορθοδοντικό με απλό προσωπικό υπολογιστή. Το Viewbox περιέχει επίσης εργαλεία μορφομετρίας και στατιστικής ανάλυσης. Χρησιμοποιείται σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά ιατρεία παγκοσμίως.

Κωνσταντίνος Φιλιππαίος
O κ. Φιλιππαίος Κωνσταντίνος αποφοίτησε από το American University of Athens με BSc in Computer Information Systems και στην συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Software Engineering. Από το 1992 έχει αποκτήσει πολυετή πείρα στο χώρο του software development εργαζόμενος στις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα όπως η Δέλτα Πληροφορική, η Intrasoft και η Intracom Telecommunications. Παράλληλα έχει ειδικευθεί αποκτώντας πιστοποιήσεις όπως Oracle Certified, Microsoft Certified Architect, SUN Java Certified Enterprise Architect (SCEA), COGNOS Certificated Report Designer από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορική παγκοσμίως. Από το 2004 είναι συνιδρυτής της εταιρίας συστημάτων πληροφορικής MetaData.
Το όφελος και η ευκολία της ψηφιακής οργάνωσης με Ortho Med
Αρχικά θα γίνει αναφορά στην επιτακτική ανάγκη και στα οφέλη της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ασθενών του ορθοδοντικού ιατρείου. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρείου καθώς και στη μείωση του χρόνου διαχείρισης του ασθενή. Ακολούθως θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα, η Διαχείριση της καρτέλας του ασθενή με τα επιμέρους στοιχεία της, η διαχείριση των οικονομικών του ιατρείου, η ευκολία των ηλεκτρονικών ραντεβού και η χρησιμότητα των προωθητικών εργαλείων και των στατιστικών στοιχείων στο ιατρείο. Τέλος θα γίνει μια μικρή αναφορά στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, καθώς στο μελλοντικό σχεδιασμό της εφαρμογής..

Ευάγγελος Αλεξανδρόπουλος
Αποφοίτησε το 1974 από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Kατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας 1974 -1976 υπηρέτησε ως Οδοντίατρος. Από το 1976 έως το 1978 εργάστηκε στην Ορθοδοντική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούνιο του 1978 ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Boston University από όπου πήρε το πτυχίο του Ορθοδοντικού το 1980. Τον Ιούνιο του 1980 ξεκίνησε το Master of Science in Dentistry in Orthodontics όπου το τελείωσε τον Ιούλιο του 1982. Από το1983 μέχρι σήμερα εργάζεται στο ιδιωτικό του Ιατρείο στην Κηφισιά. Το 2000 έγινε μέλος στην Angle Society of Europe. Από το 2000 και μετά στο κάθε ετήσιο συνέδριο της ASE παρουσιάζει μια θεραπευμένη περίπτωση (μετά δύο χρόνια από το τέλος της θεραπείας) ή εναλλακτικά μια ομιλία.
Παρουσίαση προγράμματος Vistadent
Στην παρουσίαση του προγράμματος Vistadent θα επιδειχθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης φωτογραφιών, ενδοστοματικών και προσώπου, επίσης θα επιδειχθεί ο τρόπος αποθήκευσης των ακτινογραφιών πανοραμικής κεφαλομετρικής και οπισθιοπρόσθιας. Διάφορες κεφαλομετρικές αναλύσεις συμπεριλαμβανομένης εξατομικευμένης κεφαλομετρικής ανάλυσης με μετρήσεις που ο κάθε ορθοδοντικός θα επιλέξει θα ολοκληρώσουν την παρουσίαση.

Δρ Νίκος Κατσικέρης
O Νίκος Κατσικέρης είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1984 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της ίδιας σχολής ενώ από το 1983 μέχρι το 1986 ειδικεύθηκε στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά. Από το 1986 μέχρι το 1999 ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ιδίου Πανεπιστημίου όπου το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Καλύτερου Καθηγητή». Σήμερα είναι Διευθυντής του τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς στην Αθήνα όπου υπηρετεί από το 1999. Τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι η ορθογναθική χειρουργική, η επανορθωτική χειρουργική και η χρήση των νέων τεχνολογιών στην κλινική πράξη. Έχει παρουσιάσει πάνω από πενήντα ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ έχει συγγράψει πάνω από είκοσι άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.
Σχεδιασμός ορθογναθικής επέμβασης με υπολογιστικές τεχνικές
Η χρήση υπολογιστικών μεθόδων που βασίζονται στην χρήση και αξιοποίηση δεδομένων της συμβατικής αξονικής τομογραφίας ή και της οδοντιατρικής υπολογιστικής τομογραφίας γίνεται ολοένα και πιο συχνή προσφέροντας νέες δυνατότητες στη διάγνωση, στον σχεδιασμό και στην ακριβή εκτέλεση του σχεδίου θεραπείας στην ορθογναθική χειρουργική με στόχο πάντοτε την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος. Σκοπός της ομιλίας αυτής είναι η παρουσίαση της χρήσης των παραπάνω τεχνικών στην ορθογναθική χειρουργική.

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ευθυμία Μπάσδρα, Aν. Kαθηγήτρια E.Κ.Π.Α.
Η Ευθυμία Κ. Μπάσδρα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του A.Π.Θ., και έλαβε την Ορθοδοντική Ειδικότητα από το Παν/μιο Columbia των ΗΠΑ. Εκπόνησε το διδακτορικό και Υφηγεσία της στο Παν/μιο της Χαιδελβέργης της Γερμανίας. Έχει διδάξει σε πολλά διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτρια. Διατέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του World Journal of Orthodontics διαδεχόμενη τον Prof. Tom Graber. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής πολλών ορθοδοντικών περιοδικών, όπως το A.J.O.D.O. Είναι κριτής σε όλα τα μεγάλα ορθοδοντικά περιοδικά όπως A.J.O.D.O., E.J.O., Angle Orthodontics, Journal of Craniofacial Research, καθώς και σε περιοδικά βασικής έρευνας όπως Journal of Dental Research, FEBS Letters, Histochemistry and Cell Biology, Proteomics κα. Έχει λάβει πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Arnold Biber Preis, υψηλότερη διάκριση της Γερμανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας. Η κα Μπάσδρα έχει προσκληθεί πολλάκις σε διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς πάνω στην βιολογική βάση της ορθοδοντικής θεραπείας, γενετική βάση των οδοντικών ανωμαλιών και την βιολογία του οστίτη ιστού.
Θεραπεία δεύτερης τάξης: Από την βιολογία σε στοχευόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα!
Η δεύτερη τάξη είναι η πιο συχνά απαντημένη ορθοδοντική ανωμαλία. Ο κλινικός γιατρός στοχεύει στην θεραπευτική αναδιαμόρφωση της αύξησης της κάτω γνάθου και η επιστημονική έρευνα έχει δώσει κάποιες εξηγήσεις όσον αφορά τον τρόπο επίτευξης της θεραπείας. Σήμερα, βιολογικά δεδομένα από τον χόνδρου του κονδύλου της κάτω γνάθου δίνουν μια σαφέστερη εικόνα των διαδικασιών που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της θεραπείας. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σε συνάρτηση με την καθημερινή κλινική πράξη θα παρουσιαστούν, έτσι ώστε ο κλινικός ορθοδοντικός στοχευμένα πλέον να επιλέγει το καταλληλότερο σχέδιο θεραπείας για τον ασθενή του.

Ιωάννης Τζούτζας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
Το 1985 εξελέγη Λέκτορας στο Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής του Ε.Κ.Π.Α., το 1989 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 1999 εξελέγη ομόφωνα Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει μετεκπαιδευθεί στις Η.Π.Α στα Οδοντιατρικά Βιουλικά, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (U.S.C.) και έχει διατελέσει Visiting Assistant Professor από το 1987 έως 1992. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 εργασίες σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Ελληνικών & Διεθνών συνεδρίων, ημερίδων μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, περιλαμβανομένων του συνόλου των Π.Ο.Σ. της Ε.Ο.Ο., πάντοτε ως ομιλητής, με περισσότερες από 360 παρουσιάσεις και τέσσερις φορές σαν διδάσκων στο σύστημα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.
Είναι μέλος στην Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, στην Προσθετική Εταιρεία της Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & αντιμετώπισης του AIDS, την Ελληνική Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή καθώς και στο International Association of Dent. Research, την Αcademy of Dental Μaterials, την Academy of Operative Dentistry, την International Association for Sports Dentistry & Dental Trauma, την F.D.I σαν Εθνικός Ανταποκριτής και το International College of Dentists. Είναι ο Υπεύθυνος Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» της Ε.O.Ο.
Απολύμανση και αποστείρωση υλικών και εργαλείων που σχετίζονται με την Ορθοδοντική θεραπεία
Η εφαρμογή όλων των κανόνων που σχετίζονται με τον έλεγχο της διασποράς των λοιμώξεων πρέπει να εφαρμόζονται και στο Ορθοδοντικό ιατρείο. Στην παρουσίαση αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό, απολύμανση, αποστείρωση και συντήρηση των ορθοδοντικών εργαλείων καθώς επίσης και στη διαχείριση των ορθοδοντικών αποτυπωμάτων με την παρουσίαση επίκαιρου εποπτικού υλικού.

Παναγιώτης Χρίστου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Γενεύης
Ο Δρ Παναγιώτης Χρίστου είναι Λέκτορας Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Ελβετίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Γενεύης. Το 2006 απέκτησε την ειδικότητα της Ορθοδοντικής από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και το βραβείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης για την διδακτορική διατριβή με θέμα «Κατακόρυφες αλλαγές στη θέση των δοντιών στον ενήλικα». Το 2007 του απονέμεται το 1° Βραβείο Senior Robert Frank Award Clinical Research. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1998). Τέλος είναι κριτής στα περιοδικά ‘Angle Orthodontist' και ‘Archives of Oral Biology'.
Ψηφιακά ορθοδοντικά εκμαγεία: Το επόμενο βήμα;
Τα ορθοδοντικά διαγνωστικά εκμαγεία έχουν σημαντικό ρόλο τόσο στην εκπόνηση σχεδίου ορθοδοντικής θεραπείας όσο και στην τήρηση ενός ολοκληρωμένου αρχείου των ασθενών. Τα ψηφιακά ορθοδοντικά εκμαγεία τείνουν δυνητικά να αντικαταστήσουν πλήρως τα γύψινα εκμαγεία, αφού παρέχουν παρόμοιο εύρος πληροφοριών και επιτρέπουν την πραγματοποίηση κλινικά αξιόπιστων μετρήσεων απαραίτητων για την ορθοδοντική θεραπεία (μέγεθος δοντιών, διαστάσεις οδοντικών τόξων). Επιπλέον λύνουν τα προβλήματα αποθήκευσης και μακροχρόνιας τήρησης του ορθοδοντικού αρχείου. Άνω του 10% των ορθοδοντικών ιατρείων σε ΗΠΑ και Καναδά χρησιμοποιούν αποκλειστικά ψηφιακά εκμαγεία μελέτης. Χρήσιμες εφαρμογές των ψηφιακών ορθοδοντικών εκμαγείων είναι το ψηφιακό set-up (διαγνωστικό, χειρουργικό ή για προπαρασκευή δισκαρίου μεταφοράς για έμμεση συγκόλληση αγκυλίων), η αλληλεπίθεση των ψηφιακών εκμαγείων κατά τρόπο ανάλογο με την αλληλεπίθεση πλάγιων κεφαλομετρικών ακτινογραφιών για την εκτίμηση αλλαγών σχετικών με την αύξηση ή την ορθοδοντική θεραπεία. Παρουσιάζονται και συγκρίνονται οι σύγχρονες τεχνικές τρισδιάστατης απεικόνισης των ορθοδοντικών διαγνωστικών εκμαγείων και οι εφαρμογές τους καθώς και μέθοδοι αλληλεπίθεσης ορθοδοντικών εκμαγείων.

Σπυρίδων Σιλβέστρος
Ο Δρ. Σπυρίδων Σιλβέστρος αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το έτος 1991,αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Περιοδοντολογίας του Πανεπιστημίου TUFTS της Βοστόνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2002 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Προσθετικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2005 τελεί συντονιστής της Μονάδας Οστεοενσωματούμενων Εμφυτευμάτων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο με αντικείμενο την περιοδοντολογία, ενδοστοματικές εφαρμογές LASER και χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Ειρήνη Γεωργίου
Η οδοντίατρος Γεωργίου Ειρήνη αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001. Το 2005 απέκτησε Master στη Βιολογία Στόματος και Κλινική Ειδίκευση στην Περιοδοντολογία από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2007 απέκτησε το Master στις Ενδοστοματικές Εφαρμογές LASER από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο με αντικείμενο την περιοδοντολογία, ενδοστοματικές εφαρμογές LASER και χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Η συμβολή των laser μαλακών ιστών στην αντιμετώπιση του ορθοδοντικού ασθενή
Τα laser μαλακών ιστών αποτελούν την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, που διευκολύνει και προάγει την οδοντιατρική πράξη σε όλο σχεδόν το εύρος της. Η εφαρμογή τους επί των μαλακών ιστών μπορεί να αποτελεί από μόνη της θεραπεία ή να προετοιμάζει τους ιστούς για την θεραπεία που θα ακολουθήσει. Ως εκ τούτου, πριν, κατά την διάρκεια ή μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας, τα laser μαλακών ιστών θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εξυπηρετώντας την ορθοδοντική διευθέτηση της σύγκλεισης και της αισθητικής. Η παρουσίαση που θα ακολουθήσει αφορά σε αντίστοιχα κλινικά περιστατικά για κάθε περίπτωση.

Σωτηρία Γκιζάνη, Λέκτορας Πανεπιστημίου Ε.Κ.Π.Α.
Η Δρ Σωτηρία Γκιζάνη έχει ειδικευθεί στην παιδοδοντιατρική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven, Βέλγιο όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή. Από το 1999 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα της Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2007 εξελέγη λέκτορας στο ίδιο τμήμα. Είναι συγγραφέας αρκετών εργασιών σχετικά με την οδοντιατρική πρόληψη, επιδημιολογία και φροντίδα ειδικών ασθενών, σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Προληπτική Οδοντιατρική φροντίδα του ορθοδοντικού ασθενή
Η ορθοδοντική θεραπεία δυσχεραίνει την εφαρμογή των συνήθη μέτρων στοματικής υγιεινής. Το γεγονός αυτό συχνά οδηγεί σε συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας και κατά συνέπεια στη δημιουργία απασβεστίωσης της αδαμαντίνης γύρω από τα ορθοδοντικά άγκιστρα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η τοπική εφαρμογή φθοριούχων προϊόντων ή/και χρήση κονιών με φθόριο μειώνουν την ανάπτυξη και σοβαρότητα των αρχόμενων τερηδόνων. Εναλλακτικά μέτρα πρόληψης συζητούνται.

Νικόλαος Γκαντίδης, Μεταπτυχιακός φοιτητής Ορθοδοντικής, Ε.Κ.Π.A.
Ο Ν. Γκαντίδης γεννήθηκε το 1984. Το 2001 εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 2006. Από το 2007 έως σήμερα είναι φοιτητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2005 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 7 επιστημονικά άρθρα και έχει παρουσιάσει 15 επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν κεφαλομετρία, μορφομετρία και ανατολή των δοντιών.
Προστατευτικοί νάρθηκες του στόματος. Ιδιαιτερότητες κατά την ορθοδοντική θεραπεία.
Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων για αθλητικές δραστηριότητες έχει ωθήσει την αθλητική κοινότητα να αναζητήσει τρόπους, ώστε να περιοριστούν οι τραυματισμοί που οφείλονται στα αθλήματα. Τραυματισμοί στο στοματογναθικό σύστημα συμβαίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών, το οποίο επηρεάζεται ιδιαίτερα από το είδος του αθλήματος. Η χρησιμοποίηση των προστατευτικών ναρθήκων του στόματος κατά τις αθλητικές δραστηριότητες είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο προστασίας των αθλητών. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας αθλητής, που δε φοράει προστατευτικό νάρθηκα, έχει εξήντα φορές περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστεί στα δόντια σε σχέση με έναν που φοράει νάρθηκα. Η ανάγκη χρησιμοποίησης των προστατευτικών ναρθήκων είναι επιτακτική σε αθλητές, που υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτοι σε τραυματισμούς.
Οι κύριες κατηγορίες ταξινόμησης των προστατευτικών ναρθήκων είναι τρεις: α) οι προκατασκευασμένοι, β) αυτοί που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά απαιτούν προσαρμογή στο στόμα και γ) αυτοί που κατασκευάζονται μετά τη λήψη αποτυπωμάτων και είναι τελείως εξατομικευμένοι.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εαρινής Συνόδου
8.30 - 9.00 Εγγραφές
1η Συνεδρία
9.00 - 11.00 Rita Bauer
Ψηφιακή φωτογραφία για τον ορθοδοντικό ασθενή: Η λήψη του τέλειου χαμόγελου!
11.00 - 11.30 Διάλλειμα για καφέ
11.30 - 13.30 Rita Bauer
Πρακτικό σεμινάριο ψηφιακής φωτογραφίας SLR
2η Συνεδρία
11.30 - 11.50 Αν. Καθ. Δημήτρης Χαλαζωνίτης
Λογισμικό κεφαλομετρικής ανάλυσης Viewbox
11.50 - 12.10 Κωνσταντίνος Φιλιππαίος
Το όφελος και η ευκολία της ψηφιακής οργάνωσης με Ortho Med
12.10 - 12.30 Ευάγγελος Αλεξανδρόπουλος
Παρουσίαση προγράμματος «Vistadent»
12.30 - 12.50 Δρ Νίκος Κατσικέρης
Σχεδιασμός ορθογναθικής επέμβασης με υπολογιστικές τεχνικές
12.50 - 13.20 Διάλλειμα για καφέ
14.00 - 16.00 Rita Bauer
Πρακτικό σεμινάριο ψηφιακής φωτογραφίας High end amateur
3η Συνεδρία
13.20 - 13.40 Αν. Καθ. Ευθυμία Μπάσδρα
Θεραπεία δεύτερης τάξης: Από την βιολογία σε στοχευόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα!
13.40 - 14.00 Αν. Καθ. Ιωάννης Τζούτζας
Απολύμανση και αποστείρωση υλικών και εργαλείων που σχετίζονται με την Ορθοδοντική θεραπεία
14.00 - 14.20 Δρ Παναγιώτης Χρίστου
Ψηφιακά ορθοδοντικά εκμαγεία: Το επόμενο βήμα;
14.20 - 14.40 Επικ. Καθ. Σπυρίδων Συλβέστρος, Ειρήνη Γεωργίου
Η συμβολή των laser μαλακών ιστών στην αντιμετώπιση του ορθοδοντικού ασθενή
14.40 - 15.00 Δρ Στυλιανή Γκιζάνη
Προληπτική Οδοντιατρική φροντίδα του ορθοδοντικού ασθενή
15.00 - 15.10 Νίκος Γκαντίδης
Προστατευτικοί νάρθηκες του στόματος. Ιδιαιτερότητες κατά την ορθοδοντική θεραπεία
15.10 - Συζήτηση

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 23 Ιούνιος 2010
sectionimg

ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2017 1986

Σύνδεση Χρήστη